Travel

Poarta spre o altă dimensiune: Casa Kiraly și Rimetea

Tărâmurile fermecate nu se găsesc doar în basme și cărți.

În căutare de destinații pentru ziua lui Babe, am zis că un loc nu e suficient pentru că merită sărbătorit regește: 3 zile și 3 nopți. De fapt au fost 4 nopți și 4 zile. Am cântat numai „La mulți ani!”, să fie clar. Pe lângă Glod și Cheile Glodului, am hotărât să vizităm și Rimetea.

De Rimetea ne tot povestise prietenul nostru Ovidiu, tatăl tuturor Garlicilor și al Garlic Trips. Ne cam făcuse poftă de o excursie, iar acum în sfârșit sosise momentul oportun să o vizităm. Este situată la poalele munțiilor Trascăului, în județul Alba, aproape de granița cu județul Cluj. Majoritatea caselor mai vechi au fost restaurate, păstrând stilul secuiesc și fiind zugrăvite în alb, tot satul emanând un șarm aparte.

Locuri de cazare sunt multicele și frumoase, pentru toate buzunarele, dar mie mi se pusese pata pe Casa Kiraly, după ce citisem un articol de pe calatorinbascheti, pe care îl urmăresc și îl recomand din suflet. Rezervarea am făcut-o telefonic, așa că de ziua lui Babe, mi-am făcut și poftele mele. Eficiență maximă, nu-i așa?!

Cunoașteți momentul acela când vezi ceva atât de frumos încât totul din jur se pune pe mut? Toate simțurile îți sunt acaparate de acel frumos? Ei bine, când am intrat pe terasa de la Casa Kiraly și am văzut priveliștea, m-am simțit ca în copilărie când citeam basme și mă transpuneam în acele lumi feerice cu prințese, unicorni și ciripit de păsări, unde totul e într-o armonie perfectă,…până când apare un dragon sau vrăjitoarea cea rea. Doar că aici a fost doar binele și frumosul, de parcă intrasem într-o dimensiune unde acestea nu pot fi perturbate.

Cum ajunsesem cu mult înainte de ora de cazare, contemplarea a trebuit întreruptă totuși. Am luat-o la pas prin sat, în recunoaștere. După un mic dejun târziu la Restaurant Szarvas, am vizitat Muzeul Etnografic. Acesta expune obiecte folosite în topirea și prelucrarea fierului, produsele rezultate din acestea, dar și elemente din viața localnicilor, precum portul popular, mobilă pictată și obiecte din ceramică. Înainte de intrarea in Muzeu, situat la etaj, găsiți un balcon cu vedere spre Piatra Secului, un perete stâncos și spectaculos, înalt de 1129 metri. Balconul este totodată și cel mai instagramabil loc din Rimetea.

După ce ne-am cazat, am mers la Colțeti, într-o drumeție scurtă până la Cetatea Trascăului. Urcarea durează aproximativ 30 de minute, iar coborârtea și mai puțin. Veche de peste 700 de ani, a fost construită în jurul anului 1296 de către vice-voievodul Thoroczkay din Trascău. Se spune că s-ar fi construit o cetate identică și la Râmeți, din care nu a mai prea rămas nimic, iar cele două cetăți ar fi fost legate de un tunel. Există și o legendă despre contele Thoroczkay și fiica sa, care s-a sinucis aruncându-se de pe zidul cetății în timpul unui atac al dușmanilor. Acum i-ar bântui pe cei care ar vrea să descopere tunelurile și să ajungă în pivnițele unde își ținea contele vinurile. Dar vă zic eu, nu trebuie să fii bogat să te îmbeți în Rimetea!

Ceea ce nu vi s-a spus până acum, dar vă spun eu, este că la ultima casă din sat, unde parchează majoritatea mașinilor, înainte de a o lua la picior spre Cetatea Trascăului, locuiește o doamnă cu multe, multe bunătățuri. Mirosul fin al lui Babe l-a condus în curte la ea, unde am găsit numeroase soiuri de pălincă și dulcețuri. Așadar, la întoarcere, ne-am oprit la ea să ne facem plinul cu niște țuică de brad, dulceață de pepene galben cu rom și alte cele, care mai de care.

Conacul Secuiesc din Colțești a fost următoarea oprire. Pe lângă cazare și mese în stil tradițional, oferă o priveliște superbă asupra Pietrei Secuiului. Este un loc unde toate categoriile de vârstă se simt minunat. Ne-am luat niște băuturi de la bar și ne-am așezat pe o băncuță în curtea Conacului, unde am lăsat magia locului să ne pătrundă în simțuri, în toată tihna.

Seara e multă liniște în Rimetea. Așadar am încheiat seara la cazare, cu o cină copioasă. Dacă alegeți să stați la Casa Kiraly, vă recomand varianta cu demipensiune. Ciorbele au fost delicioase. În prima seară am servit o ciorbă de perișoare…mhmmm. Nu am scos și a treia oară în farfurie doar de teamă ca felul doi va fi cel puțin la fel de bun și eu nu voi mai putea mânca. Unde mai pui că nu lipsește desertul. Iar a doua seară, ciorba de varză, numită și Lucskos, cu puțină pastă de ardei iute, a fost cireașa de pe tort. Bineînțeles că am scos de mai multe ori în farfurie. Am mâncat prea bine anul ăsta prin excursii….

A doua zi a fost dedicată Pietrei Secului. Traseul are o dificultate medie, urcarea făcându-se din centrul orașului, pornind de pe aleea dintre Muzeul Etnografic și magazinul de suveniruri. Nu vă puteți rătăci deoarece este destul de bine marcat. Urcarea durează în jur de două ore -două ore jumătate, în funcție de cât de în formă sunteți. Are porțiuni destul de abrupte și urcarea pe porțiunea de grohotiș e destul de solicitantă, dar se poate face cu grijă, de către oricine. Coborârea se face prin pădure și, deși drumul e mai lung pe aici, e mai ușor, e și altă priveliște, și durează cam tot două ore.

După ce ați încheiat traseul, puteți să vă răcoriți în centrul satului. De atmosferă se ocupă domnul de la Kurtoskalacs. Pe noi ne-a motivat suficient cât să dansăm numai noi doi, în centrul satului, ziua în amiaza mare, dar …. nu așa e cel mai fain?

Iar după atâta efort, merită și câteva ore de relaxare, în ciubăr. Cu vedere asupra Pietrei Secuiului. La Casa Kiraly ciubărul se închiriază contra cost, pentru 3 ore. Să anunțați din timp, ca să se poată face focul. Ce frumos e să stai în ciubăr, în liniște, aer curat, cu oameni dragi, la un pahar de Prosecco, după o zi minunată!

Ah, era să uit. Dar sigur vi se va spune peste tot. În Rimetea soarele răsare de două ori. Localnicii sunt foarte mândri de acest fenomen și vă vor pomeni de el, așa că fiți atenți și observați cât de frumos se joacă soarele cu Piatra Secuiului. Merită să vedeți cu ochii voștri!

Cum te poți caza la Casa Kiraly Vendeghaz:

Ce poți face în Rimetea și împrejurimi:

  • Poți vizita Muzeul Etnografic
  • Poți urca pe Piatra Secuiului
  • Poți urca la Cetatea Trascăului/Colțești
  • Te poți relaxa la Conacul Secuiesc din Colțești
  • Rafting pe Arieș
  • Zbor cu Parapanta

Ca în toate excursiile, all photo credits go to Babe. De asemenea, mai multe poze găsiți și pe profilul de Instagram. Please follow.

I love to travel, to wander on unknown streets and get lost in each place's fragrance, beauty and chaos.

2 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: