Travel

Breb – cel mai pitoresc sat din Maramureș

Când timpul stă în loc, ce minune!

Vă povesteam în articolul anterior că ne plăcuse Breb atât de mult încât ne hotărâserăm să ne întoarcem în Maramureș, să îl luăm la pas și să îl contemplăm fără grabă. Ne-am cazat tot la Casa de la Mara, care are un loc special în sufletul nostru, și ne-am organizat un weekend prelungit cu specific maramureșean alături de prietenii noștri.

Satul te întâmpină cu iz de Maramureș chiar de la intrare, unde o poartă mare din lemn, tradițională stă de strajă și îți urează parcă bun venit. Am lăsat mașina deoparte cât de repede am putut, ca să ne putem bucura cât mai mult de vraja locului.

Ne-am îndrăgostit de oamenii calzi care ne salutau la tot pasul și ne întrebau de unde suntem, ne răspundeau la întrebări și își rupeau puțin din timpul lor, pe care de altfel și-l petreceau strângând fânul și ajutându-se între ei. Dar chiar, acesta a fost unul dintre trăsăturile care m-au încântat cel mai mult în Maramureș: sătenii se ajută reciproc, fie că e la fân, fie că e ceva de construit, pe principiul azi la tine, mâine la mine. Dar se face. În alte părți ale țării parcă prea predomină individualismul și invidia.

Dar revenind la magia Breb-ului, până și Prințul Charles s-a îndrăgosit de ea și și-a cumpărat în Breb niște case din lemn, care sunt păstrate cu cea mai mare grijă, căci cineva trebuie să aibă grijă ca românul să nu își piardă tradițiile. Bine, noi am zis că Prințul Charles sigur a descoperit de fapt horinca, și și-a asigurat loc de cinste în sat, știind că fiecare vecin are o producție proprie de horincă, una mai bună decât cealaltă. Și e la discreție horinca în Maramureș.

A înflorit și turismul în Breb de când Prințul Charles și-a descoprit pasiunea pentru horincă. Mulți săteni și-au amenajat casele pentru a primi turiști și au apărut tot felul de cazări cât se poate de încântătoare, majoritatea oferind mâncare specifică, adică din belșug. Tot plimbându-ne, am găst multe cazări în Breb care ne-au făcut cu ochiul. Le păstrăm pentru următoarea vizită.

Pe la prânz și băieților li se făcu dor de horincă și ne-am oprit la Local Food&Garden. Au o curte imensă, plină de corcoduși. În timp ce ceilalți s-au bucurat de băuturile locale, eu am „furat” câte o corcodușă din fiecare pom. Nu că nu aș fi mâncat la mic dejun cât pentru 5 zile, dar… așa e cu poftele.

După oleacă de odihnă, am pornit în căutarea lui ‘Nea Vasile Oanea. L-am găsit la el în curte, strângând prunele. Ghiciți voi pentru ce… L-am întrebat dacă are vreme să stea puțin cu noi de vorbă. ‘Nea Vasile este pasionat de fotografie și pozează pe oricine îi trece pragul. Are sute de poze și teancuri de albume. Cel mai impresionant e că ținea minte detalii de la fiecare poză de care îl întrebam. Ne dădea nume, povești despre cum s-au întâlnit cu ani în urmă. O memorie uimitoare! Dar pasiunea lui cea mai mare este poezia. Avea o mulțime de pixuri la îndemână, ca să își poată așterne gândurile mereu. Ne-a plăcut mult să povestim cu un om atât de deosebit.

Bineînțeles că există și o biserică din lemn, Biserica Veche, fiind printre cele mai vechi din țară, datând din 1622. Se pare că turnul ar fi și mai vechi. Localnicii par să aibă o dispută însă în ceea ce privește cultul religios care ar trebui de fapt să patroneze lăcașul de cult.

Că veni vorba de biserici, Maramureș are 8 biserici din lemn care sunt în Patrimoniul Unesco. Anul acesta am vizitat 7 dintre ele, fiind relativ aproape una de cealaltă. Toate sunt deosebite și vă sfătuiesc să vă faceți timp să vizitați interiorul fiecăreia și să ascultați poveștile lor.

 1. Biserica de lemn din Șurdești a fost prima pe care am vizitat-o. Biserica de lemn Greco Catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril a fost ridicată în anul 1721, iar turnul clopotniței are o lungime de 54 de metri.

2. Biserica de lemn Sf. Paraschiva din Desești, inclusă în Patrimoniul Unesco din anul 1999, a fost construită prin anii 1770-1780. Este păzită de copaci falnici, impresionanți și ei prin mărimea lor.

3. Biserica de lemn „Sfântul Nicolae“ din Budești este chiar mai veche, datând din anul 1643. Pe noi ne-a zăpăcit Waze-ul, și am ajuns la altă biserică din sat, tot din lemn, însă catolică. Am profitat și am vizitat-o și pe aceea, iar dacă aveți timp, chiar merită.

4. Biserica de lemn Sfânta Parascheva din Poienile Izei, a fost clădită în anul 1632 de către locuitorii satului. Nouă ne-a plăcut că are și o prispă drăguță, care o deseobește de celelalte biserici.

5. Biserica de lemn Nașterea Maicii Domnului din Ieud Deal a fost construită de o familie de nobili. Se vehicula că piatra de temelie s-ar fi pus în anul 1364, dar o datare mai recentă spune că biserica s-ar fi construit prin 1620.

6. Biserica de lemn Sfinții Arhangheli din Plopiș a fost construită în anii 1796-1798. Se afla în renovări vara aceasta, așadar am vizitat doar exteriorul.

7. Biserica de lemn Intrarea Maicii Domnului de la Bârsana a fost construit de familia Ștefanca prin anii 1720, după o ciumă devastatoare când oamenii aveau nevoie de credință mai mult ca oricând. De-a lungul timpului lăcașul de cult a fost mutat, adus înapoi, mutat…. Este cea mai plimbăreață biserică.

Am vizitat și Mănăstirea Bârsana, care nu este același lucru cu Biserica Bârsana din Patrimoniul Unesco. Mulți turiști cred că doar mănăstirea e obiectiv turistic și nu știu că de fapt biserica cea veche se află undeva în sat. Mănăstirea are mult mai mulți vizitatori, fiind probabil și cea mai renumită. Ne-am bucurat și noi de frumusețile ei arhitecturale, dar și de curtea plină de flori și culoare.

Ne-a mai rămas de vizitat a 8-a biserică de lemn din Patrimoniul Unesco, cea de la Rogoz, dar avem oricum atât de multe motive să ne mai întoarcem în Maramureș: tradiții, oameni calzi și primitori, experiențe culinare de neuitat, peisaje uimitoare și multe altele.

Pont 1. Nu vizitați satul Breb în mașină. Nu o să puteți aprecia ceea ce îl face cu adevărat deosebit dacă nu îl luați la picior.

Pont 2. Salutați localnicii. Este un sat mic, unde oamenii se cunosc între ei și sunt obișnuiți să își dea bună ziua. Dacă vreți să vă familiarizați cu locul, cel mai bine este să vă apropiați cât mai mult de oameni.

Pont 3. Breb este unul dintre cele mai frumoase sate din România. Dacă încă nu îl aveți pe listă, treceți-l. Chiar merită.

Unde te cazezi în Breb?

Locație:

 • Breb, sau Valea Castorilor, se află în comuna Ocna Șușatag, județul Maramureș
 • 411 km de Timișoara
 • 571 km de București
 • 156 km de Cluj

Ce poți vizita în zonă?

 • Stațiunea balneară Ocna Șușatag – 8 km
 • Piscina Pă Coastă – 17 km
 • Mănăstirea Bârsana – 25, 4 km
 • Biserica de lemn din Bârsana – 21, 8km
 • Biserica de lemn din Budești Josani – 5 km
 • Biserica de lemn din Desești – 13, 8 km

Photo Credit: Babe

Mai multe imagini din călătoria noastră:

I love to travel, to wander on unknown streets and get lost in each place's fragrance, beauty and chaos.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: