Travel

Inima săsească a României – Sibiu

Acum ceva timp am fost invitați la nunta unor prieteni foarte dragi, în Sibiu. Având în vedere că majoritatea evenimentelor la care suntem invitați sunt în alt oraș, de obicei ne programăm câteva zile în plus și transformăm vizita în City Break. Așa s-a întâmplat și de data aceasta. De reținut că a fost înainte de pandemie, deci ne-am plimbat în voie, după pofta inimii.

Petrecea s-a ținut la Hanul din Tulgheș, care se află la una dintre intrările în Muzeul Satului. Mai vizitaserăm în trecut astfel de muzee, dar Muzeul Astra este de departe cel mai bine întreținut și cel mai bine promovat din categoria lui, după părerea mea. Când făceam o pauză de masă ca să facem loc la următorul fel, schimbam pantofii de domnișoară de onoare cu bocanci, și făceam câte o plimbare prin Pădurea Dumbravă și prin muzeul în aer liber. Gospodării din foarte multe colțuri ale țării sunt amplasate strategic și trezesc curiozitatea tuturor, nu doar a copiilor. Muzeul Astra este unul dintre cele mai importante atracții turistice și puncte de reper pentru Sibiu, care trebuie trecut neapărat în revistă. Pentru noi a fost cu atât mai special încât ne aflam în preajmă cu o ocazie deosebită, iar mama natură ne-a sporit fericirea etalându-și cele mai frumoase culori din an.

A doua zi am avut nevoie de o plimbare de înviorare, așa că am luat Sibiul la pas. Un alt punct de atracție unic este Podul Minciunilor. Podul este o pasarelă pietonală, cel mai vechi pod din fontă încă în folosință din toată țara, de altfel fiind și primul pod turnat astfel în România. Este de asemenea un pod plin de legende. Una dintre legende spune că podul are urechi, iar dacă cineva spune o minciună începe să tremure și să se prăbușească. Probabil metaforic vorbind, că altfel s-ar fi prăbușit de mult, mult timp. O altă legendă spune că podul era traversat mai ales de îndrăgostiți, iar fetele se jurau că sunt fecioare, ceea ce nu puteau dovedi după căsnicie, așa că erau aruncate de pe pod. În zilele noastre, fetele probabil ar minți tocmai pe dos. Și multe alte legende, care deși puțin credibile, spun o poveste. Iar pentru vizitatori, locurile le devin mai dragi dacă le pot lega de o poveste.

Unul dintre locurile cele mai instagramabile de atunci din Sibiu a fost magazinul Mă gândesc la ea, situat pe Strada Tribunei la numărul 13. Un număr cu noroc de data aceasta, încât a devenit un loc foarte căutat de tinerii turiști, care își doresc și ei o fotografie în ușa magazinului. La fel ca noi.

Piața Mare din Sibiu este de fapt centrul istoric. Este încadrată de multe clădiri medievale și cu încărcătură istorică. De asemenea este foarte încăpătoare, perfectă pentru evenimente în aer liber. Mi-ar fi plăcut un pom sau o umbră, cu toate că nu era foarte cald, dar șoarecele de birou care sunt, este extra sensibil la multă lumină.

Una dintre clădirile noastre preferate din Sibiu este cea a Bisericii Evanghelice Sfânta Maria, din Piața Huet. Turnul pe 7 nivele este vizibil în multe din pozele noastre din Sibiu, fiind înalt de peste 70 de metri. Mie mi se pare că se încadrează perfect în imagine, dominând celelalte clădiri istorice, zugrăvite în culori calde.

De la Biserică am luat-o pe Pasajul Scărilor înspre strada Turnului, unde ne-am așezat pe scări și am stat puțin la soarele minunat de toamnă, admirând frunzele aurite cum cad asupra micuțelor terase goale încă la ora aceea.

După micul popas am urcat în Turnul Sfatului, un alt simbol caracteristic Sibiului, aflat între Piața Mare și Piața Mică. Odinioară avusese rol de turn de apărare, însă acum oferă o panoramă frumoasă asupra orașului și se poate vizita contra cost.

Piața Mică este unită de Piața Aurarilor prin Turnul Scării Aurarilor. Piața Aurarilor nu mai este atât de cunoscută sau promovată, dar merită vizitată. Pe vremuri aici își aveau atelierele meșterii aurari. Încă seamănă mult cu o epocă de mult apusă, te transpune în timp și uiți cum trece vremea aici.

S-au bucurat și gurmanzii din noi la Sibiu. Pe strada Târgului am găsit SyndicatGourmet, unde am mâncat niște paste cu pui și curry delicioase. Să știți că de curând au lansat și un nou concept de livrare, Mâncurry by SyndicatGourmet, iar sibienii vor avea câteva opțiuni de curry-uri și supe delicioase. Eu sunt mare fană curry și îmi pare rău că nu se livrează și mai spre vestul țării, dar avem un motiv în plus să vizităm Sibiul cât mai des.

Prietenii noștri ne-au recomandat și La Cuptor, pe care l-am încercat în seara următoare împreună cu ei. Nu este situat chiar central, dar mâncarea este foarte bună, iar atmosfera faină de tot.

Pentru că văzusem cu puțin înainte de vizita la Sibiu filmul The Nun, am ținut să includem în această vacanță și o vizită la Abația Cisteciană de la Cârța, la 49 de km de Sibiu. Deși s-a filmat la Castelul Corvinilor, filmul plasează povestea la Cârța. Cistercienii sosiseră în Transilvania prin anii 1205-1206, au construit o biserică de lemn, ca mai apoi să aducă pietrari din Franța și au clădit o biserică în stil gotic. Cistercienii aveau un stil de viață plin de restricții, dar se bucurau de vin și de vizitele ocazionale în Franța, unde se puneau la curent cu ultimele inovații. Noi am găsit ruinele Abației în momentul în care Delaco muncea de zori să filmeze o reclamă. Am stat puțin pe gânduri cum să îi ocolim și să vizităm interiorul, dar am găsit pe cineva cu cheie și am reușit. Este un loc frumos, cu o aură deosebită, probabil cel care mi-a plăcut cel mai mult în toată vacanța aceea.

Palatul Brukental, în Avrig, la 28 de km de Sibiu, a fost renovat în anul 2011 și redeschis publicului. Am început cu o scurtă vizită la muzeu, care este destul de micuț. În schimb remarcabilă este Oranjeria, principala atracție pentru turiști. Ne-au plăcut în mod deosebit ferestrele înalte de la restaurant, cu vedere spre grădini, și unde m-am simțit ca în Monaco. Nu că aș fi fost vreodată în Monaco, dar mintea mea leagă stilul șic-regal de Monaco.

A fost o vacanță cu zile pline, lungi, dar cu multe momente deosebite. Dar acestea sunt vacanțele noastre preferate, în care nu avem timp de scroll pe telefon, ci îl folosim doar pentru poze. Iar de fotografiat am găsit destule în Sibiu și împrejurimi, așa că ne-am ales cu numeroase amintiri pe viață. Noroc cu nunta prietenilor noștri.

Ce poți vizita în Sibiu și împrejurimi:

 • Podul Minciunilor
 • Piața Mare
 • Piața Mică
 • Piața Aurarilor
 • Piața Huet
 • Magazin Mă gândesc la ea, strada Tribunei nr.13
 • Turnul Sfatului
 • Catedrala Evanghelică Sfânta Maria
 • Muzeul Astra
 • Abația Cisterciană de la Cârța – 49 km de Sibiu
 • Palatul Brukenthal de la Avirg – 28 km de Sibiu
 • Castelul de Lut Valea Zânelor – 43 km de Sibiu

Mai multe imagini din călătoria noastră:

I love to travel, to wander on unknown streets and get lost in each place's fragrance, beauty and chaos.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: