Travel

Iași – comoara istorică a României

Acum că au trecut toate sărbătorile și ne putem apuca de a face realmente planuri pentru 2021, e timpul să revenim la oile noastre. Sau mai specific, la călătoriile noastre.

Din punctul nostru de vedere prima parte a anului va semăna destul de mult cu 2020, așa că ne uităm în continuare la ce are de oferit turismul intern. Pentru cei care nu sunt de-ale locului și cei care încă nu au avut ocazia să viziteze această fostă capitală, recomandăm un city break în minunatul Iași.

Auzisem într-adevăr în principal lucruri pozitive despre Iași, iar adevărul este că și nouă ne-a plăcut foarte mult. Are foarte multe de oferit, deși cu siguranță noi nu am apucat să descoperim totul într-un timp atât de scurt.

Locul nostru preferat a fost de departe Biblioteca Universității Technice Gheorghe Asachi. În ultimii ani am încercat să includem cât mai multe biblioteci în itinerariile noastre, pentru că atât Babe, cât și eu suntem devoratori de cărți și pentru că știm că unele biblioteci sunt adevărate comori arhitecturale. Putem spune asta și despre Biblioteca Universității Tehnice din Iași, dar de data aceasta nu o spunem numai noi, ci au confirmat-o mulți alții într-un sondaj realizat de Boredpanda.com în anul 2015, în urma căruia a câștigat titlul de cea mai frumoasă bibliotecă din lume. De menționat este faptul că în competiție au fost listate în total 25 de biblioteci din toată lumea, printre ele numărându-se Biblioteca Națională din Praga, Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin și multe alte biblioteci de renume. Biblioteca, înființată în 1948, are în posesie un milion de volume, în diferite formate. Scări de lemn spiralate, balcoane din fier forjat în stil neoclasic și arcade în stil baroc sunt câteva din elementele care dau frumesețea deosebită a acestei biblioteci.

Uimitoare este și Aula Magna din cadrul aceleiași Universități. În 1911 în Aulă au fost amplasate portretele Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, care participaseră în 1897 la inaugararea Palatului Universitar, clădire din care fac parte atât Aula, cât și biblioteca. Portretele au dispărut ulterior, dar în 2013 s-a hotărât recreerea aspectului inițial al Aulei, astfel încât au fost expuse din nou tablouri înfățișându-i pe Rege și Regină. Aula este încărcată de istorie, dar și de frumusețe, de artă și de secrete. Merită vizitată, dar trebuie ascultată și povestea ei.

Un alt loc superb atât de exterior, cât și pe interior, este Palatul Culturii, emblema orașului. Deși pare că doar puțini vizitează și interiorul, acesta are multe de oferit. Una dintre cele mai mare realizări este sistemul de încălzire centralizat, pe același stil ca cel de la Castelul Peleș. Structura de rezistență a clădirii a fost realizată din lemn ignifugat. Prin 1975 s-a găsit însă cineva care să considere că e nevoie și de beton, așa că s-a turnat o placă de beton, chiar mai groasă decât proiectată inițial, așa că acum se macină pereții.

Mozaicul din holul central a fost realizat de meșteri francezi și este inspirat de cel din Catedrala Saint-Pierre din Franța. De asemenea, piesele de mobilier au fost făcute și ele în Franța. Pare că prin anii 70 comuniștii au considerat că multe elemente trebuie acoperite sau stricate, însă clădirea rămâne o bijuterie. Sala Voievozilor e printre preferatele mele.

În exterior, clădirea este impunătoare și ne-a dat un vibe de Viena pe alocuri. Lăsând alte date istorice și tehnice deoparte, revenind strict la opiniile noastre, ce a fost surprinzător la acest loc este efectul creat de combinația de Palas Mall și împrejurimile Palatului. Deși în 99% din cazuri nu ne plac mixurile de clădiri de sticlă și beton cu cele istorice, aici pare că s-a creat astfel un loc de întâlnire și relaxare pentru oameni de absolut toate vârstele. De la adolescenți aflați la primul date până la bătrânei care au cunoscut războaie, de la copilași care fac primii pași la turiști curioși din toată țara. Și nu am simțit în niciun moment că e prea aglomerat sau prea multă gălăgie. Din contră, ne-am molipsit de râsete și voie bună.

Un alt must-see este Bojdeuca lui Ion Creangă, o casă unde scriitorul a locuit între 1872 și 1889. Bojdeuca a fost prima casă memorială din România. Cu toate că se zice că Ion Creangă avea acolo vreo 30 de pisici, toate numite după persoane reale din viața lui, culmea e că noi am găsit un câine păzind statuia scriitorului. Bine, păzind e mult spus, dar dormea liniștit acolo, până ce l-am trezit noi.

Ce altceva să nu ratezi în Iași?

  • Teatrul Național Vasile Alecsandri, care a fost primul teatru național din țară. Ridicată după planul unor celebri arhitecți vienezi, clădirea este și ea o adevărată comoară arhitecturală.

  • Strada Alexandru Lăpușneanu, vechiul loc de promenadă al ieșenilor. Începe în Piața Unirii și se termină în Piața Mihai Eminescu. Pe aceasă stradă au locuit odinioară Mihai Eminescu, dar și Alexandru Ioan Cuza și Regele Ferdinand. Puteți vizita Muzeul Unirii, diverse galerii de artă, muzee, dar și tarabe ale buchiniștilor.

  • Bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt, sau Ulița Mare, este de fapt centrul orașului. Aici găsiți diverse cafenele, restaurante și tarabe de suveniruri și bunătăți. Dar și numeroase clădiri istorice, Catedrala Mitropolitană, Primăria sau Palatul Roznovanu, Arhiepiscopia Catolică a Iașiului, și altele. Tot ce trebuie să faceți e să o luați la pas și să le descoperiți frumusețea și poveștile.

Cred că în partea aceasta a anului toți vorbim mai ales despre diete, dar trebuie să pomenim unde am mâncat bine în Iași. La Corrido am fost în culmea extazului, cu fiecare aromă pe care o simțeam. Nehotărâtă din fire, nu cred că m-am mai bucurat vreodată atât de tare pentru alegerea făcută – specialitate maură. A fost picant exact cât trebuie, dar și foarte aromat. Un meniu foarte diversificat este și la Mamma Mia, și am plecat și de acolo cu burta plină. Noroc că mai ales seara ne întoarcem la cazare pe jos, din motive evidente.

Ce nu ne-a plăcut la Iași? E ceva subiectiv. Ni s-a părut că erau destul de mulți cerșetori în zona centrală, care erau destul de obositori, venind la tine la masă și stând acolo lipiți până nu le dai ceva. Ce-i drept, sunt peste tot, dar parcă mai puțini și nu atât de insistenți. Dar în afară de asta, totul a fost peste așteptări.

Din punct de vedere arhitectural și cultural, Iași-ul ni s-a părut unul dintre cele mai ofertante orașe din România. Chiar putem compara vizita noastră de 3 zile în Iași cu un city break în orice altă capitală europeană, pentru că am găsit de toate.

Pro tip 1. Alocați-vă cel puțin 3 zile să vizitați orașul și să vă puteți bucura de cât mai multe din experiențele oferite.

Pro tip 2. Încercați și vizitați interiorul clădirilor istorice și muzeele. Nu atât pentru expoziții, cât pentru a da puțin timpul înapoi și a vă trezi curiozitatea pentru povestea acelor locuri.

Pro tip 3. Încercați să vă cazați relativ aproape de zona centrală. Noi am stat undeva la 15 minute de mers pe jos de Palas, dar am ajuns și în Copou pe jos, și la Bojdeuca, și peste tot, la pas. Cazări găsiți din plin, pentru toate gusturile, așadar tot ce trebuie să faceți este marcați locurile pe care vreți să le vizitați, de exemplu în Maps.me, și să vă alegeți o cazare apropiată de majoritatea punctelor însemnate.

Dacă nu știați până acum, Babe este pasionat de street photography, iar în fiecare oraș adună instantanee cu oameni frumoși, îndrăgostiți, drăgălași sau interesanți. Subiectele nu știu dinainte că sunt fotografiate pentru a nu strica naturalețea pe care încearcă fotografia să o capteze, dar de obicei mesajul este pozitiv. Mai jos aveți un preview din People of Iași:

Pentru mai multe instantanee din Iași sau alte locuri:

Mai multe imagini din călătoriile noastre găsiți mai jos, dar și pe Instagram. Vă aștepăm și cu păreri, sugestii sau întrebări.

I love to travel, to wander on unknown streets and get lost in each place's fragrance, beauty and chaos.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: