Travel

Hurghada – primul nostru resort, prima noastră vizită în Africa și prima ieșire din România de la începerea pandemiei

Ce să și faci după ce ai petrecut sărbătorile de iarnă în carantină? Profiți de alea 90 de zile în care umbli cu hârtia de la DSP și zici: „Am avut, dom’le! Am avut. Nu mai stăm în izolare.” Întâmplarea face că Băiatul Usturoi s-a gândit chiar atunci că ar fi vreme să mai ieșim din țară și Egiptul este una din țările în care se putea organiza un trip destul de ușor. Așa că a adunat trupa și noi am fost de acord pe loc, gen: „Te rugăm, ia-ne și pe noi. Egiptul este pe lista noastră scurtă!” – Mă rog, argumentul lui Babe, dar am dat din umeri gândindu-mă că oricum vrem să ajungem peste tot, deci toate sunt pe lista scurtă.

Așadar pentru noi Garlic Trips s-a ocupat de tot. Dar ca idee, pentru plecare se achiziționează pachete cu zbor (charter) și cazare la resort. Noi nu suntem adepții resorturilor, deși nici nu fusesem înainte. Dar ne-am sacrificat. Aia e, dacă trebuie să ne întoarcem cu niște kilograme în plus, suportăm, doar să mai plecăm de acasă. Undeva trebuie să fie un compromis. Am zburat de la Cluj, dar s-au introdus și zboruri de la Timișoara de la sfârșitul lui martie. Ne-am făcut testele PCR înainte de zbor cu două zile și nu a fost mare brânză pe aeroport. Arăți pașaportul, biletul și testul. Atât.

Distanțare în avion? Să fim serioși… Cui i se merită să zboare cu avionul pe jumătate gol? Mască? Obligatoriu….. Dar tot se mai găsește câte un personaj care să o aibă mai mult sub bărbie sau în buzunar, care să și strige din mijlocul avionului către cineva de la Business Class: „Georgeeeeee! Băăăă, Georgeee! Salut!”, Georgeeeee, Georgeeee, acum suntem deasupra de Alexandria…” Sper măcar ca George să fi apreciat cititorul personal de Maps.Me. La aterizare a aplaudat lumea….. Aproape că mi-a venit și mie să aplaud că nu mai aud de George.

Ne-am cazat la Siva Grand Beach Resort. Are o capacitate de aproximativ 1000-1500 de persoane. E imens. Dar nu eram mai mult de 60 de persoane în resort. Poate se mai schimbă în următoarele luni, dar noi chiar am apreciat că avem parte măcar de genul acesta de distanțare. Curtea resortului este chiar drăguță, cu palmieri, flori, piscină mare, umbreluțe, plajă privată, tot ce vrei. Camerele sunt meh…. Dar cât să și stai în cameră în concediu? Am dat o tură pe la plajă, ne-am dat seama că ne e super frig, în condițiile în care maxima fusese de 17 grade și bătea vântul destul de tare. Ne-am încălzit în lobby la un Cuba Libre. Deși era mai mult Libre decât Cuba, că de unde atâta rom?

Mâncarea la hotel este diversificată și… comestibilă în general. Mi-au plăcut mult pâinicile lor. Salata și peștele la grătar au fost și ele printre preferatele grupului. Și shaorma cu pui de la Gad, aflat în afara resortului, la 5 minute de mers pe jos. Lângă Mc si KFC. Zic doar așa, pentru alți mofturoși.

În ziua următoare, pe la 10 dimineața, am ieșit la o plimbare în afara resortului. Pe un bulevard pietonal foarte larg, dar gol. Pustiu chiar. Apocaliptic. Majoritatea magazinelor erau încă închise. Seara s-a mai animat, într-atât încât păreau două orașe diferite. Era lumea la shaorma, nu de alta. Și unii care se plimbau cu cămilele. Bietele cămile.

Pe la prânz am făcut transferul către o porțiune de deșert din apropiere, unde ne-am dat cu ATV-urile și cu buggyurile. Neapărat să vă puneți eșarfă peste față, altfel veți fi arși de soare și plini de nisip . Se pot cumpăra și de acolo, 2 euro/bucata. Se face un instructaj scurt celor care vor să conducă ATV-ul, se merge câteva minute în cerc pentru ca ei să se asigure că e totul în regulă și se descurcă toată lumea, iar apoi se pleacă în coloană prin deșert, vreo 40 de minute.

După ce am văzut destul nisip de pe ATV-uri, am purces să vedem nisip și într-o așezare a beduinilor. Ne-au așteptat cu ceai cald ș ne-au arătat cum își prepară lipiile. Cei interesați de experiență, s-au plimbat 10 metri în dreapta și înapoi pe cămilă. Noi prefărăm să vedem animalele fără să ne suim pe ele. Mai ales că se lăsau jos la fiecare 3 minute și avea fiecare cămilă o groapă făcută în nisip de nenumăratele ori în care o fi îngenuncheat deja în ziua respectivă. Ce viață monotonă și chinuită. Cam ca un program 9-18.

La întoarcere ne-am dat și cu buggy-urile, scurt, înainte de lăsarea întunericului. Nefiind dunele foarte înalte, a fost drăguț, dar noi am avut experiența de la Huacachina în Peru, unde dunele erau foarte înalte și abrupte. Dar e totuși distractiv. Iar masa de seară din tabără a fost chiar delicioasă. Mult ardei iute, yummy.

Într-una din zilele următoare am fost transportați din portul Hurghadei cu barca spre Paradise Island, o plajă din sudul insulei Giftun. Speram să ajungem în mult mai cunoscuta plajă Orange Bay, însă majoritatea excursiilor se fac dis de dimineață, deoarece insula se închide undeva pe la 4-5 după amiaza. Noi alesesem să ne trezim în liniște și apoi să ne grupăm la o oră rezonabilă să mergem la plajă. Așa că până am ajuns pe insulă a trecut de ora prânzului și am rămas pe plajă timp de o oră. Nisipul este fin și umbreluțele dau plajei un farmec aparte. Parcă poți sta la o plajă publică și să te bucuri de intimitate în același timp.

Apoi ne-am întors în larg, pentru ca cei doritori să poată face diving în Marea Roșie. Nu sunt o pasionată a sporturilor de apă, dar până și eu am auzit că Marea Roșie oferă recife de corali spectaculoase, printre cele mai bine „păstrate” din lume. Cele mai frumoase și colorate sunt aproape de Sharm El Sheikh, dar nici Hurghada nu se lasă mai prejos. Am furat aici câteva imagini de la grupul Garlic care s-a aventurat la fundul mării:

Ultima zi a excursiei a fost cam singura în care nu am plecat din Hurghada, așadar ziua a fost cu program liber la plajă. Știți pozele acelea incredibile cu fâșiile înguste de nisip din Maldive? Am avut și la Resort în Hurghada. Fiind vânt și răcoare, majoritatea turiștilor au fost curioși până unde ajunge fâșia de nisip, și tot vedeai grupuri de 2-3 plimbându-se agale în sus și jos. După amiaza fâșia de nisip este acoperită de apă.

Dar se și întețise vântul, așa că după sesiuni de masaj, parasailing și alte cele, am plecat cu toții spre Marina în Hurghada. Sincer…parcă era un alt oraș: restaurante, promenadă lată, bărci și iahturi…și foarte curat.

Am ieșit puțin din zona Marinei pentru a vizita Piața de Pește, unde câțiva s-au încumetat să și mănânce. Și chiar au lăudat peștele. Noi ne făcuserăm rezervare la un restaurant a la carte din interiorul resortului, dar nu mai era nimeni acolo când ne-am întors. Recepționerii au început să sune bucătarii să vină de acasă. Tot la shaorma am ajuns.

Tot în spatele Marinei se află și impresionanta Moschee El Mina. A fost deschisă în 2012 și se poate vizita, gratuit, dar trebuie să vă lăsați încălțările la intrare și să fiți îmbrăcați decent.

Pro tip 1. Negociați. La orice. Și dacă vi se spune că magazinul are prețuri fixe, nu este așa. Veți auzi non stop „50% off, just today.” Și „speșiăl ofă, ma fren, only făr iu.” Iar când zic non stop, mă refer la faptul că poate deveni agasant.

Pro tip 2. Dacă doriți să vi se facă poze în timpul sesiunilor de parasailing, scuba diving, etc, fotografiile se plătesc în plus. Însă aveți grijă să negociați în așa fel încât să și merite pozele pe care le fac ei.

Pro tip 3. Când vă calculați costurile excursiei, să adăugați minim 4-5 dolari pe zi de persoană pentru bacșișuri. Asta dacă sunteți cumpătați. Oricum se adună și mereu se ivește câte o ocazie de a lăsa tips cuiva.

Pro tip 4. De preferat să aveți dolari la voi, nu Euro, și bancnote cât mai mărunte. Oricum pe la tarabele cu suveniruri au învățat să spună și prețurile în RON, ca să vă faceți o idee.

Pro tip 5. Dacă nu vă place camera în care v-ați cazat, cereți la recepție să vi-o schimbe. Aveți însă grijă ca pașaportul să nu fie gol când îl înmânați recepționerului.

Pro tip 6. În principiu dacă mergeți cu agenție vă vor informa ei, dar dacă vreți să fiți siguri că nu stați în carantină la întoarcere din Egipt sau orice altă țară, aruncați din când în când o privire pe lista actualizată a țărilor galbene sau la sfaturile de călătorie ale MAE.

Noi am rămas cu multe amintiri din vizita noastră în Egipt, dar mai ales și cel mai important, cu mulți prieteni noi pe care sperăm să îî putem păstra aproape.

Ne puteți contacta pe pagina de Facebook în caz că aveți mai multe întrebări legate de Hurghada și Egipt, sau dacă doriți să împărtășiți cu noi din experiențele voastre.

P.S: În celelalte zile ale vacanței în Egipt am vizitat Luxor și Cairo. Dar sunt atât de multe de spus, încât vom vorbi despre experiențele noastre la temple și la piramide în articolele următoare. Stay tuned!

Mai multe imagini din călătoria noastră găsiți mai jos, dar și pe Instagram:

Anunțuri publicitare

I love to travel, to wander on unknown streets and get lost in each place's fragrance, beauty and chaos.

3 comentarii

    • WanderMeChaos

      Ioana, meniul a fost destul de ok. La mic dejun, omlete, painici, fructe si tot ce exista de obicei la un bufet suedez la hoteluri, doar ca mezelurile erau cam roz… Pranzurile nu prea am apucat sa le mancam acolo fiind mai mereu in excursii peste zi, iar seara erau si supe doua feluri, cu si fara carne, mai multe variante de garnituri -orez, cartofi, legume; peste, vita, pui, desert. Chestiile facute la grill erau mai bune si la gust. La alcool, doar variante locale, chestiile importate cum ar fi bere europeana, se plateste extra.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: